kjano

Egy csipetnyi avangard

2012/01/04. - írta: kozma jános

Magyar Ede munkáival minden nap találkozhatunk, de minden alkalommal ugyanazt az élményt nyújtja, ezért érdemes újra és újra megnéznem.

 P1130134.jpg

Magyar Ede:Szeged, Tábor utca 5.

P1080457.jpg

Magyar Ede: Reök palota

Már írtam erről a témáról, de nem tudok elszakadni a szecesszió nagyjainak alkotásaitól, építészetben,
festészetben, amit nap mint nap megcsodálhatunk. Ebből Szeged építészete is kapott egy csipetnyit Magyar Edétől, Baumhorn Lipóttól, Raichle J. Ferenc éa Zielinski Szilárdon át. (Egy csipetnyi Párizs Szegeden, Bakonyi Tibor: Magyar Ede életét és munkásságát bemutató művéből idézve) Angliában az Arts and Crafst vezető egyéniségei: Philip Webb és Norman Saw nyomán C.R. Ashbee, Baillie Scott, Mackintosh. Belgiumban Victor Horta, Henry van de Velde, Hollandiában Hendrik Petrus Berlage építészete szakított a történelmi formákkal. A bécsi szecesszió vezető építésze Otto Wagner, egyebek közt a híres Postatakarék és a földalatti vasút jellegzetes állomásainak megalkotója. Életművét tanítványai, Josef Maria Olbrich, Adolf Loos és Josef Hoffmann fejlesztik tovább.

Dugonics_tér_11.2.jpg

Baumhorn Lipót: Szeged, Dugonics tér 11
 

0546.gif

Baumhorn: Új zsinagóga

 

Szecessziós magazin ITT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsmegcime.blog.hu/api/trackback/id/tr163517086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása