kjano

Szegedi szecesszió

2012/01/07. - írta: kozma jános

Raichle J. Ferenc (1869-1960) szabadkai építész Apatinban született, műépítészi tanulmányait Budapesten 1891-ben fejezte be. 1892-től 1907-ig Szabadkán, majd Szegeden működik.1905 októberében Raihle Szegedre szerződött a Rókusi templom kivitelezésére. Az építkezés alatt az egész városra kiterjedő sztrájk hátráltatta a munka haladását. Dr. Gróf Árpád a Szeged-Csongrádi Takarékpénztár ügyésze részére tervezett palota (1912-13) három utca által határolt háromemeletes épület a modern gondolatokat és vívmányokat (beépített lift, fürdő) a hagyományokban gyökerező magyaros és keleti motívumokkal. Rendkívül attraktív hatású a különböző felületek alapfalsíkból előreugró erkélyek és a hátrahúzott felületek játéka. Szegeden számos épülete látható.

 Tisza_Lajos_krt._20b..jpg

Szeged, Tisza Lajos körút 20/B. 1912-13. Gróf-palota. Szecessziós, műemlék. Az építését szabálytalanságok és bonyodalmak árnyékolták be. Az építkezést az engedélyek kiadása előtt megkezdték, nem volt felelős mester, és a ház a  Gombos József képesítés nélküli rajzolós segédletével épült. Ennek ellenére az épület 13 hónap alatt felépült. Ma gazdátlan Szeged egyik büszkesége.

Szent_Rókus_téri_templom.jpg

Szeged, Szent Rókus tér. Rókusi templom. Neogótikus, 1906-1910. Tervező Aigner Sándor és Rainer Károly, kivitelező Raichle J. Ferenc. A régi Vedres István által tervezett (1832) templomot a nagy árvíz megrongálta. 1902-ben tornya a tetőn keresztül a padlásra zuhant.
 
Móritz-ház,_Szent_Mihály_u._9.4099423705754371909_1.jpg
 
Szeged, Szent Mihály u. 9. Móricz-ház. 1910.Szecessziós műemlék. Építtetője Móricz József  posta és távírda tiszt volt. 1941-ben szükség óvóhelyeket alakítottak ki az  épületben. Saroktelken lévő épület három szintes kicsi udvarral. figyelemre méltóak a homlokzati kék mázas, dúsan tekergő majolika elemek, az íves ablakok és a kovácsolt vas erkély elemek.
 
P1130018.jpg
 
Móricz-ház majolika díszei
 
Baumgarten Sándor (1864-1928) A budapesti Műegyetemen tanult, Steidl Imre, Hauszmann Alajos, Lechner Ödön munkatársa. Többnyire oktatási épületeket tervezett: úgy mint Felső kereskedelmi iskola (ma közgazdasági szakiskola), Felsőbb leányiskola (ma Radnóti Gimnázium), Tömörkény gimnázium. A tégla-architektúra és a majolika kedvenc kifejezési formája volt.
 
Stefánia_14..jpg
 
Szeged, Stefánia 14.
 
Tömörkény_u._1..jpg
 
Szeged, Tömörkény u. 1.
 
Erdélyi Mihály (1856-1908) Építőmester képesítése volt (ma üzemmérnöki képesítésnek felel meg) Zömmel kivitelezési munkákat végzett. Ő volt a Piarista Gimnázium és Rendház, Szeged-Csongrádi Takarékpénztár, Kass-vigadó, Jerney-ház, Radnóti gimnázium, Milkó-palota felelős kivitelezője Kivitelezője és tervezője volt a Pap-háznak (ma Jehova tanúi székháza). Tervezője és kivitelezője volt az "Árpád a testvériséghez" páholy székházának. Tervezője és kivitelezője volt a Deutsch-palotának.
 
Dozsa_György_u._2..jpg
 
Szeged,Dózsa György u. 2. Kivitelező Erdélyi és Kopasz cég
 
Kass_Vigadó.gif
 
Szeged, Kass Szálló.1897. Tervező Steinhardt Antal  Kivitelező Erdélyi és Kopasz cég
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsmegcime.blog.hu/api/trackback/id/tr433525075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása